Ι.Ν Αγίας Παρασκευής

Ο Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Πατρίδος είναι κτισμένος στα τέλη του 18ου αιώνα. Πρόκειται για έναν μεταβυζαντινό Ναό σε ρυθμό τρίκλιτης Βασιλικής χωρίς τρούλο.

Πριν το έτος 1960 περίπου ο Ναός λόγω του ότι δεν εξυπηρετούσε τις ανάγκες των Ενοριτών, δυστυχώς δέχθηκε παρεμβάσεις από ανίδεους ανθρώπους τέτοιες ώστε να αλλάξει ριζικά η μορφή και ο ρυθμός του.

Οι επεμβάσεις ήταν μεγάλες και αφορούσαν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του Ναού με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να μην είναι δυνατόν να προσδιορισθεί η αρχική του μορφή.

Καταστράφηκε η οροφή με τα υπέροχα, σύμφωνα με μαρτυρίες, βυζαντινά σχέδια της μακεδονίτικης οροφής, καθώς και ο υπέροχος καφασωτός γυναικωνίτης. Η σκάλα του γυναικωνίτη ήταν με πέτρες και ειδικό χώμα, ένα παραδοσιακό υπέροχο σχέδιο.

Επίσης έγιναν σημαντικές επεμβάσεις στη βόρεια πλευρά του Ναού με μπετόν κ.λ.π. ώστε να αλλοιωθεί εντελώς η αρχική του μορφή.

Εξωτερικά τοποθετήθηκαν επιχρίσματα, ασβεστοκονιάματα, και διάφορα άλλα υλικά επικαλύψεως ώστε να καλυφθεί εντελώς η υπέροχη τοπική πέτρα και τα βυζαντινά τούβλα και κτερίσματα.

Αλλοιώθηκε δε και η μορφή του πανέμορφου(σύμφωνα με μαρτυρίες) εξωνάρθηκα, καθώς και η περίτεχνη βυζαντινή σκεπή του.

Αντικαταστάθηκαν τα ωραιότατα βυζαντινά κουφώματα με νέου τύπου που δεν αρμόζει στην βυζαντινή μορφή του Ναού.

Παρ’ όλα αυτά ο Ναός της Αγίας Παρασκευής διατηρεί την αίγλη του και αποτελεί πόλο έλξης πολλών πιστών από τις γύρω περιοχές και όχι μόνο.

Ιδιαίτερα την πανήγυρη της Αγίας Παρασκευής ο Ναός δέχεται πλήθη πιστών, για να λάβουν τη χάρη της Αγίας Παρασκευής καθώς και να πάρουν το θαυματουργό αγίασμα που ρέει από τα έγκατα του Ναού και καταλήγει στο υπέροχο παρεκκλήσι του αγιάσματος πάνω στον κεντρικό δρόμο δίπλα από τον Ναό.

Στον Ναό της Αγίας Παρασκευής θησαυρίζονται τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Παρασκευής, ευλαβώς προσφερόμενα από τον Σεβασμιότατον Μητροπολίτην Βεροίας Ναούσης & Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα τον Απρίλιο του έτους 2003.
Πάρα πολλά θαύματα έχουν καταγραφεί από την Μεγαλομάρτυρα και πολιούχο του Χωριού μας Αγία Παρασκευή καθώς και πολλές μαρτυρίες πιστών πού δέχθηκαν την Θεία Χάρη της.

Κάθε Παρασκευή τελείται η Ιερά Παράκλησις της Αγίας Παρασκευής, με εσπερινό κήρυγμα και προσκύνησις των Τιμίων και Ιερών της Λειψάνων.

Στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής τελούνται όλες σχεδόν οι καθημερινές ακολουθίες, και οι αγρυπνίες.

Κατά καιρούς τελούνται και μυστήρια γάμοι, βαπτίσεις και όλες οι εξόδιοι ακολουθίες ψάλλονται στον Ναό της Αγίας Παρασκευής.

Κύριον μέλημα όλων μας είναι η αποκατάσταση του Ναού με την επίβλεψη της αρχαιολογίας ώστε να επανέλθει στη αρχική του μορφή.